De voor- en nadelen van zelf een website maken

Zelf een website maken of laten maken is de meest gestelde vraag wanneer bedrijven of (zelfstandige) professionals interesse hebben in een website. Een belangrijke vraag, want een website is niet alleen een mooi online visitekaartje, het is tegelijkertijd een essentieel onderdeel van de marketing van je diensten. Met een optimaal gebouwde website word je beter gevonden door opdrachtgevers en dat leidt tot meer omzet. In dit artikel gaan we de voor- en nadelen bespreken van zelf een website maken.

De voordelen van zelf website maken

Zelf een website maken is tegenwoordig met een beetje technische kennis redelijk eenvoudig. Het heeft de volgende voordelen:

  • Een website zelf maken is goedkoper. Je doet het in je eigen tijd en door slim gebruik van open source oplossingen zijn de kosten extra laag.
  • Meer controle. Je bent van niemand afhankelijk, ook niet wanneer veranderingen moeten worden doorgevoerd. Het is eenvoudiger om precies de website te maken die jij in gedachte hebt.
  • Sneller online. Wanneer je gedisciplineerd en goed geïnformeerd te werk gaat, heb je al snel een werkende website online staan. Je hoeft niets uit te leggen of te communiceren met een websitebouwer.
  • Zelf een website maken is leuk en leerzaam. Als bedrijf of (zelfstandige) professional een website maken kan een leuk proces zijn waarbij je allerlei interessante keuzes moet maken. Ondertussen leer je veel over online techniek en de vele (commerciële) mogelijkheden van het internet.

De nadelen van zelf een website maken

Hieronder vind je enkele nadelen van zelf een website maken:

  • Zelf een website maken kost tijd. Je moet als bedrijf of (zelfstandige) professional ook je werkzaamheden uitvoeren. Houd je dan genoeg tijd over om nog zelf een website te bouwen?
  • Is het resultaat wel professioneel? Wanneer je een website laat maken, voldoet het resultaat vrijwel altijd tot in de details aan professionele normen. Wanneer jezelf aan de slag gaat, bestaat het gevaar dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.
  • Je staat er alleen voor. Het is je eigen project dus je hebt geen vangnet van een professionele support. Voor hulp ben je vooral afhankelijk van online kennis.

Zelf een website ontwerpen bij een online-website-builderaanbieder

Een eenvoudig alternatief om een website mee te bouwen is een online website of webshop builder van diverse aanbieders.

Voordelen van zelf een website maken bij een online-website-builderaanbieder

Ze zijn eenvoudig in gebruik en je kunt er echt snel een leuke website mee opzetten (vaak al binnen een dag.) Je hebt geen enkele kennis van code nodig, de meeste systemen maken gebruiken van een interface en werken grotendeels volgens het principe “What you see is what you get”. Beperking van de mogelijkheden kunnen in je voordeel werken. Je houdt je bezig met de essentiële zaken. Je hebt geen omkijken naar onderhoud. Updates en nieuwe functionaliteiten worden automatisch bijgewerkt.

Nadeel van zelf een website maken bij een online-website-builderaanbieder

Eigenlijk kennen online website builders een groot en belangrijk nadeel wanneer je als bedrijf of (zelfstandige) professional een professionele website wilt maken: ze zijn beperkt wat betreft technische en visuele functionaliteit. Daardoor ligt eenvormigheid op de loer en je wilt toch ook opvallen.

Zelf een website ontwerpen is eenvoudiger dan ooit te voren maar kan desondanks tegenvallen. Je kunt ook een begin maken met zelf website bouwen en wanneer je niet helemaal tevreden bent dit als basisvoorstel gebruiken in samenwerking met een professionele websitebouwer.

Vaak worden online website builders gratis of heel goedkoop aangeboden. Echter als je dan eenvoudige functionaliteiten wilt toevoegen of je domeinnaam wilt koppelen moet je ineens veel meer gaan betalen. Bij webshops is het aantal producten wat je mag plaatsen heel beperkt en moet je op duurdere abonnementen overstappen om meer producten te kunnen toevoegen. En ergo, soms wordt er provisie berekend over de verkopen die je met je shop hebt!

Een ander groot nadeel van een online website builder wat vaak wordt vergeten is dat je afhankelijk blijft van de aanbieder. Met CMS systemen kun je je website downloaden en verhuizen naar een andere provider als je dat zou willen. Bij een online website builder aanbieder kan dat niet. Wil je daar weg dan zal je weer een nieuwe website moeten maken.

Bron: Mijn Online Identiteit

Meer informatie over zelf een website maken bij i24