SIDN: “We staan niet langer toe dat een .nl-domeinnaam op naam van een derde partij geregistreerd wordt.”

Vanaf 1 oktober 2023 staan we niet langer toe dat een .nl-domeinnaam op naam van een derde partij geregistreerd wordt. Deze derde partijen zijn in de praktijk vaak zogenaamde privacy- en proxydienstverleners, maar ook .nl-registrars of resellers van .nl-domeinnamen. Vanwege dit verbod is vanaf 1 oktober een nieuwe versie van onze algemene voorwaarden voor .nl-domeinnaamhouders en voor registrars van kracht.

Historie

Privacy- en proxyservices zijn ontstaan omdat vooral particuliere houders niet wilden dat registratiegegevens die hun identiteit onthulden (naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres) voor iedereen eenvoudig te achterhalen waren via de Whois van een registry, zoals SIDN dat is voor het .nl-domein.

Geen noodzaak meer

Bij een particuliere domeinnaamregistratie laten wij de genoemde registratiegegevens al sinds 2010 niet meer publiek zien. Daarom bestaat de noodzaak voor privacy- en proxyregistraties voor .nl-domeinnamen allang niet meer. Daarnaast kennen wij ook al sinds 2003 een regeling voor uitzonderlijke gevallen waarbij personen/instellingen vanwege zeer dringende redenen kunnen vragen om hun gegevens af te schermen (de zogenaamde opt-out-regeling).

Belang van bereikbaarheid

Zowel voor degene die daadwerkelijk zeggenschap over de domeinnaam heeft als voor SIDN en derden (internetgebruikers, opsporingsautoriteiten, etc.) is het van belang dat de juiste houdergegevens in ons register staan. Voor degene die daadwerkelijk zeggenschap over de domeinnaam heeft, geldt dat deze persoon daarmee zelf controle over de registratie houdt. Alleen degene die als houder van een .nl-domeinnaam geregistreerd staat, kan namelijk naar SIDN enig recht met betrekking tot de domeinnaam uitoefenen. Tegelijkertijd biedt het ons de mogelijkheid om in voorkomende gevallen rechtstreeks met de houder contact op te nemen. Ook al loopt het contact in de regel via de registrar.

Bestrijding van misbruik

Het belang van SIDN en derden speelt vooral in het kader van de bestrijding van misbruik van domeinnamen. In de praktijk zien we dat domeinnamen die geregistreerd worden met malafide intenties, relatief vaak op naam van een privacy- of proxydienstverlener worden geregistreerd. Dit hindert het effectief optreden tegen misbruik van domeinnamen. Om hiertegen op te kunnen treden, is het van belang om te weten wie er daadwerkelijk zeggenschap over een domeinnaam heeft en willen we bijvoorbeeld ook diens identiteit kunnen controleren.

Inactieve status biedt uitkomst in bijzondere situaties

Er kunnen valide redenen zijn om een domeinnaam (tijdelijk) niet op naam te registreren van degene die de uiteindelijke zeggenschap over een domeinnaam heeft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in de situatie waarin een partij een of meerdere domeinnamen registreert om een nieuwe campagne te starten en dit voorafgaand aan de werkelijke start van die campagne niet wil laten uitlekken. Een ander voorbeeld is als iemand ‘opt out’ zou willen aanvragen maar wel alvast de domeinnaam wil vastleggen om te voorkomen dat iemand anders de naam registreert. In dat geval kan een domeinnaam aangevraagd worden op naam van een registrar, zonder dat er nameservers aan de domeinnaam gekoppeld worden. De domeinnaam heeft dan de status ‘inactief’ en is nog niet bereikbaar.

Nieuwe algemene voorwaarden

In verband met het verbod op privacy- en proxyservices onder .nl, passen we onze algemene voorwoorden voor .nl-domeinnaamhouders en voor registrars aan. De nieuwe algemene voorwaarden worden van kracht per 1 oktober. Een versie van de algemene voorwaarden met de aanstaande wijzigingen is beschikbaar: